Tekerlekli Sandalyede Duruşunuzu Koruma Yolları 

Tekerlekli sandalyede otururken iyi bir duruşa sahip olmak, hareketliliğinizi geliştirmenize ve uzun vadede sağlık sorunlarıyla karşılaşma riskinizi azaltmanıza yardımcı olmaktadır. Burada, doğru duruş tanımı söz konusu olan engelli bireye bağlı olduğunu söylememiz gerekmektedir. Örnek vermek gerekirse, omurga konusunda engeli olan kişiler genellikle standart yani alışılageldik bir duruşla oturamazlar. Bu nedenle yetenekleri ve durumları için doğru duruşunu korumaları gerekmektedir. Blog yazımızda tekerlekli sandalyede duruşunuzu koruma yollarının neler olduğunu anlattık.

Tekerlekli Sandalyede Duruşunuzu Koruma Neden Önemlidir? 

Tekerlekli sandalye kullanan engelli bireyler için iyi bir duruş sağlamak ve bunu sürdürmek oldukça önemlidir. İyi duruşun en önemli faydalarından biri, tekerlekli sandalyeyi hareket ettirirken engelli bireyin ihtiyacı olan enerji miktarını azaltmasıdır. Bu sayede hareketliliği optimize etmektedir. Doğru oturma pozisyonu, omuz kaslarını ve tendonların zedelenme riskini azaltmaya yardımcı olmaktadır. Aynı zamanda vücudun maruz kaldığı baskı miktarını hafifletmektedir. Bu sayede omurga, kalça, boyun ve uyluk üzerinde olumlu anlamda bir fark yaratmaktadır. 

Tekerlekli Sandalyede Duruşunuzu Koruma Yolları 

Tekerlekli sandalyede duruşu korumak için dikkat edilmesi gereken bazı noktalar vardır. Bunlar aşağıdaki gibidir: 

Koltuk Yüksekliği 

Koltuk, tekerlekli sandalyenin kullanımı sırasında vücutla her zaman temas halinde olan parçalardan biridir. Bu, iyi bir duruş yaratmak için sandalyenin stabilitesi ve pozisyonun oldukça önemli olduğunu göstermektedir. Bu sebeple, düzgün bir şekilde yerleştirilmiş koltuk, engelli bireyin ağırlığını eşit şekilde dağıtmalı ve sandalyenin işlevini optimize etmelidir. Bası yaralarının önlenmesi için, koltuğun engelli bireyin ağırlığını olabildiği kadar geniş bir alana dağıtacak şekilde tasarlanması gerekmektedir. Koltuğun engelli bireylere uygun olmaması durumunda bazı sorunlar oluşmaktadır. Bu sorunlar aşağıdaki gibidir: 

  • Koltuğu geniş olan sandalyeler, engelli bireylerin simetrisi bozuk bir şekilde oturmasına sebep olmaktadır.  
  • Koltuğu dar olan sandalyeler ise basınç yaralarına sebep olmaktadır.  
  • Oturma alanı kısa olan koltuklar, kalçalara düzensiz miktarda baskı uygulamaktadır. Bu, kas ağrılarına sebep olmakta ve rahatsızlık yaratmaktadır.  
  • Oturma alanı uzun olan koltuklar ise, engellinin kullanım soırasında öne kaymasına, bacaklarına ve dizine çok fazla baskı olmasına sebep olmaktadır.  

Sırt Yüksekliği 

Tekerlekli sandalyenin sırt bölümü, engelli bireylerin üst bölümünü sabitlemek için kullanılmaktadır. Bu sebeple konfor gereksinimlerinize göre sırt yüksekliğini ayarlamanız gerekmektedir. 

Ayaklık  

Duruşu korumak için dikkat edilmesi gereken diğer bir nokta da ayaklıktır. Ayaklıkların, dizler ve ayak bilekler için rahat bir açıda ayarlanması gerekmektedir.  

Kolçaklar 

Kolçakların amacı, sırtın ve boynun dinlenmesine yardımcı olmaktadır. Bu sebeple, tekerlekli sandalye koçaklarının dirsekleri 90 derecelik bir açı ile desteklemesi gerekmektedir.  Yüksekliği ayarlanabilen kolçaklara sahip olan Comfort Plus DM-4000 Lityum Pilli Akülü Tekerlekli Sandalyemizi inceleyebilirsiniz.

 

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir